Yuvarlak Göz, Marco Polo

Marco Polo isimli gezginin hayatını anlatan ve Netflix‘in hazırlayıp sunduğu dizinin yayınlanan ilk iki sezonunu izleme fırsatı buldum.
1254 yılında doğup 70 yıl yaşadıktan sonra hayatını kaybeden ünlü kaşifin, Çin diyarında geçirdiği yılları anlatan bu dizide baş karakter, zamanın en büyük imparatoru Kubilay Han.

Batılı insanların Asya kökenli milletlere “çekik gözlü” ve “kısık gözlü” şeklinde hitap ettiğine aşinaydık. Ancak Asyalı milletlerinde batılılara “yuvarlak gözlü” lakabı ile hitap ettiğini burada yeni öğrendim.

1269 yılında babası ve amcası ile Kubilay Han ile tanışan Marco Polo yaklaşık 24 yıl bu coğrafyada kalır. Dizide Kubilay’ın esiri ve aynı zamanda yoldaşı olarak rol alan Marco Polo‘yu Lorenzo Richelmy isimli oyuncu canlandırıyor. Kubilay Han’ın Marco Polo’yu babasından alıkoymasından sonra, Moğol kültürü ile yetişmeye başlayan genç gezgin, Taoist bir keşişten dövüş eğitimi alıyor.

Dizide, Moğol Hanedanının yaşadığı Hanbalık / Cambuluc kentinde başlayan maceraya kısa sürede ihanetler, kirli oyunlar ve taht kavgaları musallat oluyor. Cengiz Han’ın ardından 5. ve son Moğol İmparatoru olan Kubilay Han, Moğol topraklarını yer kürenin %22’sini kaplayacak kadar genişletmiştir. En büyük olduğu anda 34 milyon kilometre kare büyüklüğe ulaşan imparatorluk, içinde 100 milyondan fazla kişiyi barındırır hale gelir.

Kubilay Han, Çin’i yönetmekte olan Song Hanedanı ve Haçlı Ordusu ile mücadele ederken bir yandan da en çok güvendiği insanlar ve oğulları tarafından sınanıyor.

Sadakati sürekli sorgulanan Marco Polo’nun serüveni, kendisini öz babası Niccolo Polo ve Kubilay Han’a hizmeti arasında tercih yapma noktasına kadar getiriyor.

Diziyi izlerken Moğol İmparatorluğu tarihinin son dönemini ile tanışıp, Şamanizm, Tengricilik, Budizm, Taoizm, Mani Dini ve İslam’ın bir toplum içinde nasıl barınabildiğini gözlemleyebilme şansına sahip olacaksınız.

Mavi Gök, savaş ve taht oyunlarına meraklı bütün dizi sevenleri, şu an için 2 sezonu yayınlanmış olan bu diziyi izlemeye çağırıyorum.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir