Karadeniz’in Aydınlık Yüzü; Ereğli FESTİVAL 21. ULUSLARARASI, SEVGİ, BARIŞ, DOSTLUK, KÜLTÜR VE SANAT ETKİNLİĞİ

Ereğli Festival

Merhaba değerli okuyucu. Bu yazıda, Ereğli Festival adıyla bilinen ve Kdz. Ereğli Belediyesi’nin büyük emeklerle hazırlayıp tüm Türkiye’nin ve dünyanın katılımına açtığı sevgi,barış,dostluk, kültür ve sanat festivalinde edindiğim izlenimlerden bahsedeceğim.

Festivale Otosop ile Sakarya’dan Ulaşım

Sakarya ilinden yola çıkarak Hendek, Kocaali, Akçakoca ve nihayet Ereğli’ye vardım. Bu rota şehre otostop ile gelecek arkadaşlar için Sakarya-Hendek-Düzce güzergahına göre daha sakin.

Kamp

Kamp yapacak arkadaşlar ise belediyenin halk plajına kamp atabilirler. Burada bulunan tuvalet ve duşlar ücretsiz olarak halkın kullanımına açık. Üstelik yakında bulunan küçük market ve benzinlikten belli başlı ihtiyaçlarınızı da görebilirsiniz.

Bu sene 5-6-7 Temmuz tarihlerinde Ereğli de gerçekleşen festivale büyük bir katılım gerçekleşti. Çevre illerden gelen insanların, halkın hizmetine uygun hale getirilen güzel sahilde yayılıp keyif sürdüğünü gördüm. Temiz denizi, güneşi ve kumu ile Ereğli beldesi Batı Karadeniz’in göz bebeğiydi.

Sahil üzerinde gezinti yaparken karşınıza muharip bir gemi çıkacak…

Alemdar Gemisi

Kurtuluş Savaşı sırasında işgal altındaki İstanbul’dan yurtseverler tarafından kaçırılan Alemdar isimli bir savaş gemisi, Zonguldak’a ve Karadeniz’e hakim olan Fransızlar tarafından ele geçirilmek istenmiştir. 9 Şubat 1921 tarihinde Alemdar gemisini Karadeniz Ereğli limanına getiren kahramanlar gemiyi karaya oturtmuştur ve Fransızlara teslim etmemişlerdir. Bu gemi şu an Ereğli sahilinde halkın seyahatine açık ve gezilebilir.

Tarihi ve Gezilecek Yerler

Kdz. Ereğli Tarrih, Doğa ve Kültür Yaşatma Derneği tarafından festival kapsamında düzenlenen geziye katıldım. Kent Surlarını, Kent Surları, Kdz. Ereğli Müzesi, Rum Kilisesi, Kent Müzesi, Kaletepe, Cehennemağzı Mağarası ve Çeştepe adreslerine uğradık. Bu yerler arasında beni büyüleyen ve insan ömründe en az bir kere görülmeye değer olan yer ise Cehennemağzı Mağaraları idi.

Cehennemağzı Mağalaraları

Chennemağzı Mağaraları

Bizim tabiata karşı dayanma ve saldırma gücümüzü simgeleyen Herakles’e (Herkül) Kral Eurystheus tarafından verilen on iki görevden sonuncu ve en güç olanı; Cehennem Köpeği Kerberus’un kaçırılmasıdır. Gidenin bir daha geriye dönemediği Ölüler Ülkesi’nden (Hades) bulunur Kerberus. Herakles’in ise Kerberus’u kaçırmak üzere Ölüler Ülkesi’ne indiği yer Cehennemağzı Mağaraları’dır.

Ereğli Festival Konserler ve Eğlenceler

Hadise, Murat Boz, Gülşen, Volkan Konak, Koray Avcı ve Yıldız Tilbe festival boyunca sahne aldı. Benim dinlemekten keyif aldığım isim olan Volkan Konak diğer sanatçılar gibi harika bir performans ortaya koydu. On binlerce insan hep beraber, eğlenerek yeri gelince ise kederlenerek şarkılara Sevgiyle, Barışla ve Dostlukla beraber eşlik etti. Ben dahil herkes konserlerin bitmesinden yana üzgündü.

Ancak eğlenceler bununla da kalmadı, unutulan halk yarışmalarından terlik atma, ip çekme, yumurta taşıma ve çuval giyerek koşma yarışmaları gibi yarışmaların yapıldığı, Mesire Alanı büyük eğlenceye ev sahipliği yaptı. Moldova, Bulgaristan ve Sırbistan’dan eğlenceye katılan folklör ekipleri kültürel dansları ile sahne aldı. Hemen halk plajının yanında bulunan sahilde yapılan köpüklü dans eğlencesi ise cabası.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir