2. İsrail ve Yahudilik Çalışmaları Konferansı – ICIJS’18

Bu sene ikincisi düzenlenen Uluslararası 2. İsrail ve Yahudilik Çalışmaları Konferansına izleyici olarak katıldım. İki gün boyunca süren konferans ve alanında uzman İlahiyat, Siyaset ve Tarih çalışmaları yürütmekte olan farklı disiplinlerden kişilerin sunumlarıyla gerçekleşti.

Öncelikle bu konferansın tertibini üstlenen Sayın Mustafa Kulu’ya ve etkinlikte görev alan bütün kişilere teşekkürlerimi iletmek istiyorum.  Kendileri, yerli ve yabancı birçok akademisyenin Türkiye’de üzerine pek az değinilen bunca konu üzerine çalışmalarını dile getirip tezlerini sunabilmesi için fırsat yaratmış oldular.

İki günün ardından İsrail’den ve Türkiye’den katılan araştırmacılar ile Balıkesir Kuşcenneti Milli Parkı, Kyzikos Kazı alanı ve Zeytinli Ada’ya kültür gezileri düzenlendi.

Peki konferans neden önemliydi?

Konferansta sunum yapan kişiler arasında devlet için tavsiye makamında olan, özel sektörde olup İsrail Devleti ile ticaret yapan ve yapmayı planlayan, İbrani kültürüne merakı olan, İsrail ile Araplar arasındaki çatışmanın son bulmasını isteyen kişiler mevcuttu.

İzleyici olarak konferansa katılan kişileri İsrail Devleti ve İbraniler hakkındaki stereotipleri ile önyargılarını bir kenara bırakıp dünya Museviliğinden İsrail Devleti’nin bugününü anlatan akademisyenleri dinlerken görmek güzeldi.

İşlenen konular arasında aklımda kalan sunumlar şunlar oldu; Yahudilikte Koku Fenomeni ve Kokunun Kullanımı, Türkiye’de Aşkenazi Cemaat: Azınlık İçinde Azınlık, İsrail’in Periferi Politikası: Bölgesel Güvenlik ve İstihbarat İşbirliği, Sivil Toplum Örgütlerinin İsrail Politik Karar Alma Süreçlerindeki Rolleri: Barış Süreci Bağlamında, Yahudilikte Özel Bir Sınıf: Yahudi Din Adamları Kohenler, XVI. Yüzyıl Dîvân Şiirinde Kudüs, Sefer Tehilim (Zebur): Yahudi Dini Müziği ile Çok Sesli Batı Müziği Arasındaki Köprü, Louis Jacobs’a Göre Modern Yahudiliğin en Önemli Tartışmaları, İsrail Ulus Kimliğinin Birleşmesi yoksa Bozulması mı?: “Temel Yasa: Yahudi Milletinin Ulus-Devleti olarak İsrail”, Balkanlar’ın Kudüs’üne Bakmak: 18. ve 19. Yüzyıllarda Selanik Yahudi Cemaati

Anlatıcılara verilen sürenin kısa olması nedeniyle bütün bu önemli konuların tamamı sunum esnasında aktarılamamış olabilir, bu sebeple yukarıda yer alan konuları araştıran araştırmacıların israiliyat.com adresinde 6 ayda bir yayınlanan İsrailiyat dergiyi okumalarını ve yıllık olarak düzenlenen bu konferansa katılmalarını tavsiye ediyorum.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir