Börü – Milli, Şamanik, Bilimsel ve Özgün bir Çizgi Film

“Animasyonun millisi mi olur?” dediğinizi duyar gibiyim. Demek oluyormuş. Bu denli cesaret ve emek gerektiren bir işin meydana getirilip getirilemeyeceğini, veya kimler tarafından yapılacağını hep düşündüm durdum. Ta ki MayAna Creatives‘in başlattığı KickStarter projesini görene kadar. Börü, diğer adıyla Boerue : Şamanik bir temaya ve Bilimkurguya dayalı olan Dünya’nın ilk Animasyon Serisi.

“Daha önce Türk yapımcılar milli animasyonlar yapmadılar mı?” diye sorabilirsiniz. Fakat Börü’yü diğerlerinden ayıran özellik hem yapımı hemde konusu itibariyle Türk milletinin köklerinden besleniyor ve bunu çağdaş animasyonculuğa yaraşır bir şekilde yapıyor olmasıdır.


Gelelim bu macera dolu dizinin karakterleri ve konusuna;

Tanrıları Küstürdük. Artık Dünya’ya inmiyorlar. Huzurlarına çıkıldığında kapılarını açmıyorlar, bizim ile konuşmuyorlar. Artık bizleri dinlediklerini bile sanmıyoruz. Onlar ile en son 27 sene evvel KAM ANA temasa geçti. KAM ANA’nın dediğine göre Tanrılar, üç bilim akademisini, doğanın sırlarını çalarak Gök Tanrıya meydan okudukları için bizi lanetliyorlardı.
O gün KAM ANA’ya Dünya’nın sonunu gösterdiler. Boyumuzdan büyük işlere kalkışmıştık.
KAM ANA dehşet içinde Dünya’ya dönerken, Küskün Kader Tanrıçalarının Kitabını aldı. İşte o kitapta yazıldığına göre, sonumuzun gelişine engel olabilecek tek bir kişi olabilirdi. KAM ANA’nın gökleri dinleyen kızı PAMİR ve BARS’ın yardımıyla büyük işler başaracak bir bilim insanıydı bu kişi…

Kimyacıların en bilgesi değildi o kişi ama en genç olanıydı. O kişi Dünya’da ki en iyi element avcısı DUMAN‘dı.


 

En genç Elemen Avcısı! 16 yaşında, Dahi… Eh, birazcık şizofren!

Ruhlar Aleminin, Kimya ve Kurgu ile buluştuğu çizgi filmde baş karakter 16 yaşında genç bir kimyager olan DUMAN aynı zamanda doğada bulunan kıymetli elementleri toplayan bir avcı. Ona bu kutlu-bilimsel uğurda yardım edenlerde var..


Astronom ve Avcı! Bulaşmak istemezsiniz!

Adı PAMİR, o da genç arkadaşı DUMAN gibi bir avcı. Savaşçı özellikleriyle öne çıkıyor. Ok ve yay kullanmak en büyük marifetlerinden. Bu maceranın en asilerinden. Geçinmesi zor.


Yarı Şaman, Yarı Çoban! Tam bir arkadaş! Doğayı sever. Böcekleri besler!

BARS, tam bir doğa dostu. Genç ve kaşif karaktere sahip. Hayvanlar ve böcekler ile çok iyi geçiniyor. Üstelik ayı kardeşi var.


Kül Ayısı! Bars'ın Kardeşi, Derin çukurlar kazabilir, Madenlerin kokusunu alabilir, Ağır yükler yaşıyabilir.
Kül Ayısı! Bars’ın Kardeşi, Derin çukurlar kazabilir, Madenlerin kokusunu alabilir, Ağır yükler yaşıyabilir.

KOZA bir kül ayısı ve BARS’ın kardeşi. En büyük yeteneği madenlerin kokusunu alabilmesi. Aynı zamanda çok güçlü ve koca yükleri taşıyabilecek kadar.


Dokuz Şaman Konseyi'nin En bilgesi, En atarlısı
Dokuz Şaman Konseyi’nin En bilgesi, En atarlısı

KAM ANA bu dünya ile öte dünyanın seyyahı. Uluların en bilgesi ve atarlısı. Bozulan düzeni düzeltmek uğruna savaşan kutlu mücadeleci.


Peki bizler bu projeye nasıl destek olabiliriz;

Börü yapımcı ekibi, internet üzerinden başlattıkları Projeye Bağış Kampanyası ile 13 Mayıs 2016 tarihine kadar herkesten destek bekliyor. Börü ilk bölüm ne zaman yayınlanacak veya ilk sezon çıkış tarihi ne zaman diye soracak olursanız, MayAna Creatives’in yaptığı açıklamaya göre Ekim 2016 gibi yerli animasyon hayata geçecek. Fakat bu projeye verilecek desteğin boyutu ile çizgi filmin yayınlanma hızı arasında ters orantı olduğunu düşünürsek, bağışçılar olarak ancak bizler Börü isimli çizgi filmin çabucak hayata gelmesini sağlayabiliriz.

Düzeltme: 31 Ağustos 2017
MayAna Creatives, Kickstarter üzerinden başlattığı bağış kampanyasında yer alan, söz verilmiş bitirme tarihine uymamış ve projeye maddi-manevi destek veren kitleleri hayal kırıklığına uğratmıştır. Kendilerini bu gecikemden dolayı teesüf ederim.

3 Yorum

  1. Ulaş H
    4 Mayıs 2016
    Yanıtla

    sizin soyadınızla alakası var mı baş kahramanın?

  2. Srkn
    4 Mayıs 2016
    Yanıtla

    fragmanı benim çok hoşuma gitti yapanlarn ellerine sağlık

  3. Lütfü
    4 Mayıs 2016
    Yanıtla

    Harika be. umarım biran evvel başalrda izleriz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir